• Fri frakt över 500:-
  • Snabba leveranser
  • Säkra betalningar
 |  Villkor & info | Kontakta oss
betalningsalternativ i Sverige

Teskolan

Det finns fem olika sorters te; vitt, grönt, gult, svart och rooibos. Rooibos är egentligen inte ett te utan kommer från rooibosbusken, därmed finns inget koffein/tein i rooibos. De olika tesorterna smakar olika pga hur man hanterat det efter skörd. Man talar om oxidering, dvs hur mkt syre som tagits bort från tebladen. Vitt är minst bearbetat, sedan grönt, gult och till sist svart där oxideringen dvs behandlingen är 100%. I kina kallar man te efter färgen det tar efter man häller på vatten varför det vi kallar svart te kallas rött te i Kina.

De gröna teerna kommer främst från Japan och tillhör den nyttigare kategorin i avseendet att det finns mer antioxidanter eftersom det inte är 100% oxiderat. Pga oxideringen använder man olika varmt vatten när man tillagar te. Om teet är 100% oxiderat så använder man näst intill kokande vatten –anledningen till att det inte ska koka är att syret då försvinner och syret hjälper smakerna att utvecklas lättare. Är man inte ytterst duktig finsmakare så känner man inte skillnaden men det kan vara kul att veta! Lagar man grönt te som inte är helt oxiderat använder man 70-80 gradigt vatten eftersom kokande vatten tar fram det beska i bladen. Så för bästa resultat bör du tillaga te enligt följande:

Vitt te

Grönt te

Yerba Mate

Gult te

Oolong

Teskolan Vitt te  Teskolan grönt te Teskolan Yerba Mate  Teskolan Gult te  Teskolan Oolong te 
 70-80 °C 70-80 °C  70-80 °C   75-80 °C 80-95 °C 

 

Svart te

Pu-Erh

Rooibos

Frukt te

 

Teskolan svart te Teskolan Pu-Erh Teskolan Rooibos  Teskolan Frukt te  
 95 °C 95 °C 95 °C 95 °C  

Idag finns det fina vattenkokare med ställbar temperatur, annars kan man använda sig av en termometer men ganska snart lär man sig proportionerna om man vill kyla kokande vatten till rätt temperatur.

Vissa teer kan man brygga flera gånger, framför allt fungerar det fint med vita och vissa gröna teer. En fingervisning är att man kan brygga oolong 1-4 gånger där teet får olika smak och karaktär vid varje bryggning. Vitt och grönt te 1-3 gånger där det vita teet oftast blir godast vid andra bryggningen. Svart te, gult te och rooibos brygger man endast en gång. Ett bra tips är att man vid första bryggningen använder lägst temperatur för att vid efterföljande bryggningar succesivt höja temperaturen en aning.

Viktigt att tänka på utöver värmen på vattnet är tiden för dragning. Får teet dra för länge blir det beskt, precis som om du använder för varmt vatten. Smaken är givetvis upp till var och en och man måste prova sig fram men ju längre det drar utöver rekommenderad tid ju beskare blir det. Rooibos kan dock dra i princip hur länge som helst då det egentligen inte är te.

Använd ca 5gr te till 300ml vatten och låt det dra ca 1minut. Lagar du matchate använder du ca 1,5gr matcha till 80cl vatten.

Vill du ha maximal koll på din tebryggning rekommenderar vi en praktisk te-timer som enkelt har koll på tiden åt dig.

 te-timer

Förkortningar 

Har du stött på teer med komplicerade förkortningar och undrat vad de egentligen står för? Dessa förkortningar ser ofta mer komplicerade ut än vad de egentligen är, här kommer en liten tabell som förklarar de förekommande förkortningarna.

F = Flowery, teet innehåller en del knoppar.
B = Broken, tebladen är fördelade i mindre bitar
O = Orange, står för kvalitet (ej färgen). Härstammar från den Holländska dynastin Orange Nassau
P = Pekoe, (Kinesiskan Pakho) som betyder fjunig och betyder att knoppen på skottet finns med i teet. 

Det är främst svarta teer som bär dessa graderingar.

 

FOP

OP

P

Broken

Flowery Orange
Pekoe 

Orange Pekoe Pekoe 
 Fina, Mjälla, unga
blad med en del
knoppar
Långsmala rullade
blad inte mycket
knoppar. Större 
än FOP

 Hela blad som är
kortare och har
färre knoppar
än OP

 Syftar till
sönderdelade blad
vilket ofta ger en
kraftigare smak

 

GFOP

TGFOP

FTGFOP

SFTGFOP

Golden Flowery
Orange Pekoe 

Tippy Golden
Flowery Orange
Pekoe 

Finest
Tippy Golden

Flowery Orange
Pekoe 
Special Finest
Tippy Golden

Flowery Orange
Pekoe 
Som FOP fast
med knoppar som
ger en gyllene
nyans 
Som FOP med
större andel
knoppar än GFOP 
Näst högst kvalitet
av FOP 

Högst kvalitet av
FOP med en stor
andel knoppar 

 

BOP

FBOP

BP

CTC, Fannings
& Dust

Broken Orange
 Pekoe 

Flowery Broken
Orange
 Pekoe

Broken Pekoe  Crushed Teared
Curled 
 Mindre blad som
ger fin färg och
styrka, ofta i
blandningar
 Somm BOP fast
innehållande en
del knoppar

Näst Minsta
storleken som
ger ett kraftigt te 

 Minsta storleken
som förekommer
vanligen i tepåsar
 

Missa inte att några av dessa produkter



Villkor & Info | Kontakta oss

© 2015 Tekungen | Org.nr 559037-9516 | Sidan använder cookies





Partners & Vänner:

   

För hjälp med annonsering på Google & Google Shopping
tackar vi se.adtail.com